Hoe om te gaan met angst: Zelfhulp voor de bezorgde geest

Angst coach

Iedereen heeft wel eens last van angst. Maar voor sommigen manifesteert het zich op vervelende maar draaglijke manieren. Voor anderen wordt het een verlammend probleem dat hun dagelijkse activiteiten en relaties beperkt. Voor mensen die met angst worstelen, herinnert een zeurend stemmetje hen voortdurend aan hun kwetsbaarheid en zwakheid. Deze constante herinnering kan overweldigend worden, wat resulteert in gevoelens van ontoereikendheid en zelftwijfel. Wat nog erger is, is dat de gevolgen van deze onzekerheid jarenlang kunnen voortduren. Als je op zoek bent naar manieren om met je angst om te gaan en je gevoel van eigenwaarde te herstellen, blijf dan lezen. Deze strategieën zullen je helpen je angstige geest onder controle te krijgen, zodat hij jou niet langer beheerst.

Wees je bewust van je angstige gewoontes

Het belangrijkste wat je moet onthouden als je met angst te maken hebt, is dat jij de controle hebt. In tegenstelling tot andere stoornissen kun je de manier waarop je je voelt actief veranderen door gewoon je gedrag te veranderen. De sleutel tot succes is dat je je bewust wordt wanneer je bepaalde angstige gedragingen vertoont. Zo kun je er bewust voor kiezen het tegenovergestelde te doen.

Allereerst is het belangrijk te begrijpen waarom je je zo angstig voelt. Waar maak je je het meest zorgen over? Waarom ben je zo bang? Dit zal je helpen een beter inzicht te krijgen in je angstige gedachtepatronen. Van hieruit kun je dan beginnen ze tegen te gaan met meer rationele gedachten. Angst is een gevoel, geen gedachte. Je wordt niet gek of paranoïde. Angst is gewoon een gevoel; je voelt een gevoel, geen gedachte. De sleutel om de controle terug te krijgen is je meer bewust te worden van je gedachtenpatronen.

Stel korte termijn doelen voor jezelf

Angst kan overweldigend zijn, en het kan onmogelijk lijken om vooruit te komen. Hoewel het kan voelen alsof je stilstaat, hoef je niet in deze stagnerende toestand te blijven. Begin klein. Kies één klein (maar betekenisvol) ding om elke dag te doen. Ga bijvoorbeeld wandelen, neem een yogales, lees een boek of een dagboek, neem een douche, enz.

Als je kortetermijndoelen stelt, word je gedwongen je grote intimiderende taken op te splitsen in kleinere, beter beheersbare stukjes. Hierdoor krijg je het gevoel dat je daadwerkelijk vooruitgang boekt en ergens komt. Het is ook belangrijk op te merken dat je dagelijkse prestaties niet alleen jezelf ten goede komen, maar ook anderen. Door anderen te helpen, of dat nu is door een gewicht te tillen of iemands auto te wassen, zul je je beter voelen over het helpen van jezelf.

Conclusie

Angst kan een verlammend probleem zijn, vooral voor mensen die er hun hele leven last van hebben. Gelukkig is het goede nieuws dat het een behandelbare aandoening is. De sleutel is om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Als je worstelt met angst en manieren wilt vinden om je gevoel van eigenwaarde terug te krijgen, begin dan met het bijhouden van dagboeken en het stellen van kortetermijndoelen. Door grote taken op te splitsen in kleinere stukken, kun je het gevoel hebben dat je vooruitgang boekt en tegelijkertijd anderen ten goede komen. En het belangrijkste is dat je moet accepteren dat angst een gevoel is, geen gedachte.