Mijn reis met endometriose: Een persoonlijk verhaal

Endometriose

Het verhaal van een vrouw die worstelt met de onbeschrijflijke pijn van endometriose wordt zelden verteld. Hoewel deze chronische ziekte miljoenen vrouwen over de hele wereld treft, rust er nog steeds een taboe op. Ondanks alle moeilijkheden moeten we echter doorgaan met het vergroten van het bewustzijn en deze stille moordenaar zoveel mogelijk helpen uitroeien. Op 12 december 2018 ging ik zitten om mijn eerste blogpost in bijna zes jaar te schrijven. Het is een lange reis geweest en hoewel ik veel ups en downs ben tegengekomen, ben ik zo dankbaar voor alles wat er is gebeurd. Als u dit hele artikel hebt gelezen, dank ik u uit de grond van mijn hart. U hebt geen idee hoeveel uw steun voor mij betekent. De laatste zes jaar zijn zeer uitdagend geweest, maar het heeft me sterker gemaakt dan ooit tevoren. ENDO IS EEN HEL DIE GEEN ENKELE VROUW WIL MEEMAKEN EN ALLEEN EEN EXTRAVAGANT MENS KAN ER DOORHEEN!!! Mijn reis met endometriose: Een persoonlijk verhaal

Eind december: Het begin van een nieuw jaar.

Maar ook al is december een deprimerende maand, het is ook de maand waarin veel tradities worden gevierd. Oudejaarsavond is er één van.

Oudejaarsavond is een van die gevierde tradities die, hoewel het geen religieus feest is, veel betekenis heeft voor de mensen die het vieren. De oudejaarsavond wordt gebruikt om de dagen tot het nieuwe jaar af te tellen, terwijl het nieuwe jaar wordt ingeluid met een drankje of vuurwerk. Oudejaarsavond wordt ook vaak gebruikt als metafoor voor het leven: Je wordt elk jaar opnieuw geboren, dus doe iets om de wereld te verbeteren.

Voor velen is oudejaarsavond de spannendste avond van het jaar, maar voor mensen met endometriose is het de meest stressvolle. Endometriose is een ziekte die optreedt tijdens de menstruatiecyclus. Wanneer iemand endometriose heeft, komt de baarmoeder, waar iemand maandelijks ongesteld wordt, elke maand op dezelfde plek vast te zitten. Dit kan pijn veroorzaken, en voor velen is deze pijn zo erg dat ze de volgende dag niet meer naar hun werk kunnen gaan. Veel mensen met endometriose hebben ook last van hevige krampen, zware bloedingen en vermoeidheid, die ernstige angst en uitputting kunnen veroorzaken.

De meest voorkomende manier waarop mensen met endometriose worden behandeld is met anticonceptiepillen. Dit is een uitstekende behandeling voor endometriose, maar het is niet altijd gemakkelijk om te nemen. Voor veel vrouwen kan het een zeer moeilijke pil zijn om te slikken en elke dag te moeten innemen. De bijwerkingen van anticonceptiepillen zijn ook niet wenselijk, omdat veel mensen last hebben van stemmingswisselingen en soms zelfs acne krijgen.

Endometriose is weliswaar een absoluut verwoestende ziekte, maar niet gemakkelijk om mee om te gaan. Het kan ernstige pijn en hevige bloedingen veroorzaken en er zelfs toe leiden dat je je werk moet verzuimen. Bij veel vrouwen wordt endometriose vastgesteld op 18-jarige leeftijd, maar pas op 30-jarige leeftijd begint een vrouw de symptomen te voelen. Helaas is het tegen de tijd dat het wordt ontdekt vaak te laat om het te behandelen.

Oudejaarsavond: Gelukkig maar moe?

Oudejaarsavond is een feestelijke dag, maar voor mensen met endometriose is het een uiterst stressvolle en pijnlijke dag. Deze vrouwen hebben vaak last van zware krampen, hevige bloedingen en vermoeidheid, wat ernstige angst en uitputting kan veroorzaken. Voor deze vrouwen is oudejaarsavond niet leuk of vrolijk, maar eerder een pijnlijke en vermoeide dag waarop ze moeite hebben om de slaap te vinden. Deze pijn kan zo erg zijn dat veel vrouwen met endometriose het gevoel hebben dat ze de volgende dag niet naar hun werk kunnen gaan, dus vragen ze om een vrije dag. Helaas wordt bij veel vrouwen op 18-jarige leeftijd endometriose vastgesteld, maar pas op 30-jarige leeftijd begint een vrouw de symptomen te voelen. Helaas is het tegen de tijd dat het wordt ontdekt vaak te laat om het te behandelen.

Mijn reis met endometriose gaat verder….

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij is december de meest deprimerende maand van het jaar. Het is de maand waarin alles tot stilstand komt. Geen werk, geen sociaal leven, geen winkelen, geen feestjes, geen wandelingen met mijn hond, niets! Een maand van pure leegte. En ik heb het niet alleen over mij. Het lijkt erop dat iedereen in een soortgelijke gemoedstoestand verkeert. Het is alsof december de maand is die nooit eindigt.